
Confortul la volan
21.05.2014 11:54Avand in vedere ca a venit caldura, este momentul sa discutam putin si despre problemele instalatiilor de aer conditionat auto.Instalatia de aer conditionat a masinii este foarte importanta pentru confortul celor aflati in interiorul acesteia, mai ales pe vreme foarte caniculara. In timp, functionarea aerului conditionat auto are de suferit si necesita revizii periodice, interventia cea mai intalnita fiind reumplerea instalatiei cu agent refrigerant (freon).
Care sunt cele mai intalnite probleme legate de instalatia de aer conditionat auto?
- compresorul AC nu mai porneste
- temperatura aerului nu este suficient de mica
- debitul de aer este scazut
- aerul conditionat miroase urat
- sistemul AC este zgomotos
Autovehiculele sunt echipate cu doua tipuri de AC: manual sau automat (clima). Diferentele intre cele doua sunt date de tipul de comanda, cel automat fiind mult mai comod si mai eficient, dar si mai scump.
1. Reumplerea cu freon:
Problema cea mai intalnita la instalatiile de aer conditionat auto o reprezinta scaderea presiunii agentului refrigerant sau chiar golirea completa a acesteia. In general problema se rezolva la un service auto specializat, prin reumplerea instalatiei cu freon. Desi cauza cea mai frecventa a lipsei freonului o reprezinta trecerea timpului (in medie se recomanda verificarea anuala a intregii instalatii si reumplerea o data la 3 ani), uneori instalatia poate avea alte probleme, cum ar fi: conducte sparte, condensator AC fisurat,vaporizator AC, pierderi pe la diverse componente (presostate, compresor, condensator, etc.).
Un alt consumabil al instalatiei AC este uleiul necesar functionarii compresorului, care se schimba de asemenea atunci cand se constata la service o problema la acest capitol si se inlocuiesc piesele defecte.
2. Curatarea instalatiei AC:
Modul de curatare a instalatiei de aer conditionat auto se face in functie de autoturism si tipul instalatiei. In general, pentru a scapa de mirosul neplacut, se poate utiliza un spray special de curatare, care se “sufla” pe canalul de scurgere a condensului sau prin zona filtrului de polen (care se da jos).Filtrul de polen (sau de carbon) trebuie schimbat periodic, deoarece se imbacseste destul de repede, mai ales daca se circula mult prin praf. In functie de gradul de colmatare (imbacsire), debitul de aer poate sa scada substantial si sa afecteze functionarea aerului conditionat. Se recomanda inlocuirea filtrului de polen la 10-15.000 km sau la 1 an, impreuna cu spalarea evaporatorului (in service).
Aerul condionat este util nu numai pe vreme calduroasa, ci si pe ploaie sau iarna, pentru dezaburirea geamurilor.
—————